"Hälften av hushållsavfallet i norra Dalarna är felsorterat"
Hälften av det som kommuninvånarna i Mora, Orsa och Älvdalen slänger i sitt restavfall är felsorterat, det visar Nodavas plockanalyser. Felsorteringen påverkar både avfallsavgifterna i kommunerna och miljön.

Lisa Bysell, avfallsingenjör vid Nodava, och de nya fyrfackkärl som kommer att spela en viktig roll i införandet av Fastighetsnära insamling, FNI, som ska införas i Sverige senast 1 januari 2027.
Nodava genomför regelbundet så kallade plockanalyser där hushållens restavfall gås igenom för att se hur kommuninvånarna sorterar vid sin fastighet. Restavfall är det avfall som blir kvar efter att återvinningsbara material som matavfall, plast, papper, glas och metall har sorterats ut. Det är alltså det som inte kan återvinnas eller komposteras och därför går till förbränning eller deponi.
Plockanalyserna genomförs ungefär vartannat år och syftet är att i detalj se hur vi sorterar i kommunerna. Det vill säga få svart på vitt hur bra eller mindre bra vi är på att sortera i norra Dalarna, säger Lisa Bysell, avfallsingenjör vid Nodava.
55 procent är felsorterat
Resultatet från Nodavas plockanalyser visar att 55 procent av det som kommuninvånarna i Mora, Orsa och Älvdalen slänger i kärlet för restavfall är felsorterat. De som sorterar bäst är villor i Mora kommun som har insamling av matavfall i bruna kärl, där 52 procent av restavfallet är rätt sorterat. De villahushåll som sorterar sämst är villor i Älvdalens kommun med hemkompost där 42 procent är rätt sorterat och nästan 35 procent av allt som slängs i restavfallet är matavfall. Plockanalyserna visar också att förutom matavfall så hamnar även mycket förpackningar i restavfallet.
Siffrorna är alarmerande, framförallt att så stor andel matavfall slängs som restavfall för de som har hemkompost. Tanken med hemkompost är att man ska kompostera sitt matavfall själv – inte att slänga det i restavfallet. Det här gör i slutändan att avfallsavgifterna höjs eftersom det blir dyrare behandlingskostnader och ökade koldioxidutsläpp för felsorterat avfall.

Genomsnittsinnehållet i en restavfallspåse i Mora, Orsa och Älvdalens kommuner. Nodavas plockanalyser visar att 55 procent är felsorterat.
Förbereder för Närsorterat
Senast den 1 januari 2027 ska Fastighetsnära insamling, FNI, införas i samtliga kommuner i Sverige, och så även i Mora, Orsa och Älvdalen, när ett nytt lagkrav träder i kraft. Syftet är att öka återvinningen av framför allt förpackningar.
Vi kallar det Närsorterat och det innebär i praktiken att vi hämtar dina förpackningar i anslutning till där du bor - och du slipper köra dem till återvinningsstationen. Syftet är att det ska bli lättare att göra rätt och att utsorteringen ska bli bättre.
Nodava förbereder för införandet av Närsorterat i Mora, Orsa och Älvdalen. Kommunfullmäktige i respektive kommun har tagit beslut om att införa fyrfackskärl, vilket innebär att dagens två avfallskärl för rest- och matavfall byts ut mot två fyrfackkärl. I de nya kärlen sorteras matavfall, tidningar, färgade och ofärgade glasförpackningar, pappersförpackningar, plastförpackningar, metallförpackningar och restavfall.
Det handlar om totalt åtta fraktioner som alltså sorteras direkt vid fastigheten. De nya fyrfackskärlen kommer köras ut under slutet av 2026.

Så här ser Nodavas nya fyrfackskärl ut, med plats för åtta fraktioner.
Införandet av Närsorterat kommer att bli en stor omställning, framför allt för de som inte tar avfallssorteringen på allvar. Vi vill så klart hjälpa våra kunder att bli bättre på att sortera och kommer att göra kommunikativa insatser för att uppmärksamma den beteendeförändring som krävs. Vi kan ge rätt förutsättningar för införandet – men det är i slutändan kommuninvånarna som gör jobbet.
En av insatserna är att under våren genomföra hembesök hos slumpvalda avfallsabonnenter.
Som ett viktigt led i att lära känna våra kunder bättre och få möjlighet att prata om sortering, matavfall och förpackningar så kommer vi under våren att genomföra hembesök hos ett antal av hushållen i varje kommun. Det är givetvis frivilligt att delta men förutom att få tips och råd om avfallshanteringen så är det även ett bra tillfälle att göra sin röst hörd.
Har lanserat Nodava-app
Nyligen lanserade Nodava sin egna app som en service till kommuninvånarna. Genom den får användarna exempelvis push-notiser om när det är dags att ställa ut avfallskärlen för tömning. Den är också framtagen för att hjälpa kommuninvånarna att bli bättre på att sortera sitt avfall.
I Nodava-appen har vi en omfattande sorteringsguide. Den kommer också spela en viktig roll i införandet av Närsorterat eftersom vi kan kommunicera med användarna på ett helt nytt sätt, säger Lisa Bysell.