Klart för om- och tillbyggnation av avloppsreningsverket Solviken i Mora

Solviken, Moras största avloppsreningsverk, behöver byggas ut och om för att öka kapaciteten och uppfylla framtida miljökrav. Arbetet planeras pågå mellan 2027 och 2029.

Bild

Solviken avloppsreningsverk i Mora.

En om- och tillbyggnation av Solviken är nödvändig för att bibehålla den funktion avloppsreningsverket har idag samt för att möta framtida miljökrav och samhällsutvecklingen i Mora kommun.

Solviken byggdes på 1970-talet och är i behov av en renovering. Det handlar både om att det är underdimensionerat, det vill säga kapaciteten är för liten, och att vi behöver modernisera verket för att möta nya lagkrav. Nodava kommer att genomföra om- och tillbyggnationen på uppdrag av Moravatten, som äger Solviken, säger Mattias Mjöberg, utvecklingschef vid Nodava.

Solviken planeras byggas ut från 19 000 till 28 000 pe (personekvivalenter). Detta sker genom ombyggnad av befintlig anläggning inklusive kontrollrum samt nybyggnad av inloppsdel, maskinhall för slamhantering och bassängblock. Projektet innebär även ombyggnation av verkstad, nybyggnation av rötkammare för hantering av avloppsslam samt ny utloppsledning och övriga markförlagda VA-ledningar för att klara ökade flöden. Miljötillstånd från Länsstyrelsen för utökning av verksamheten finns.

Kostnaden för investeringen i Solviken beräknas uppgå till cirka 540 miljoner kronor. Ut- och nybyggnationen finansieras av ökade VA-avgifter i Mora kommun mellan 2027 och 2029. Totalt handlar det om en ökning med 36 procent för investeringen i Solviken. VA-avgifterna beräknas dock öka ytterligare i Mora kommun på grund av övriga investeringar och ökade kostnader.

Det här är ingen unik situation i Mora – så här ser det ut i hela Sverige. Det finns ett stort föryngringsbehov eftersom det är många gamla reningsverk, säger Mattias Mjöberg.

Kommunfullmäktige i Mora beslutade den 10 februari om att bifalla Moravattens förslag om en ut- och tillbyggnation av Solviken. Nu påbörjar Nodava projekteringsarbetet för avloppsreningsverket.

Fakta personekvivalent (pe)

Personekvivalent används då man ska dimensionera avloppsanläggningar. Med en personekvivalent menas den mängd föroreningar som motsvarar det genomsnittliga utsläppet per person och dag mätt i biokemisk syreförbrukning. En personekvivalent motsvarar 70 g BOD7/dygn.

Biokemisk syreförbrukning, BOD (Biochemical Oxygen Demand), är ett mått på vattnets innehåll av syreförbrukande organiskt material. Kan anges i BOD7 och BOD5, biokemisk syreförbrukning mätt under sju dygn respektive fem dygn.

Senast uppdaterad: 11 februari 2025