Förslag på höjd VA-taxa i Orsa kommun 2025
Orsa Vatten och Avfall föreslår en höjning av taxan för VA i Orsa kommun inför kommande år. Bakom förslaget om höjd VA-taxa ligger bland annat stora behov av att rusta upp VA-anläggningar samt ökade kostnader. Det är kommunfullmäktige i Orsa som fattar beslut om taxorna.
Orsa Vatten och Avfall AB (OVA) äger och förvaltar Orsa kommuns återvinningscentral, återvinningsstationer samt vatten- och avloppsanläggningar. Nodava är utförarbolaget för dessa tjänster.
Höjningen av VA-taxan beror på följande faktorer:
- Stora investeringsbehov i VA-anläggningar
- Högre lagkrav på verksamheten utifrån till exempel miljö- och säkerhetsaspekter
- OVA binder om lån och kommer få högre räntekostnader på grund av de nya räntenivåerna.
- Ökade kostnader för energi, material och råvaror.
Ekonomiska konsekvenser – exempel
- För en villa som ansluter till kommunalt vatten och spillvatten innebär förslaget att anläggningsavgiften ökar med cirka 27 procent, från 218 600 till 278 300 kronor.
- För en villa som är ansluten till vatten och spillvatten och förbrukar 150 m3 vatten årligen innebär förslaget en ökning av den totala brukningsavgiften med cirka 252 kronor per månad (3 020 kronor/år).
- För en villa som endast är ansluten till spillvatten, det vill säga avloppsvatten från bad, dusch, disk och toalett (antagande om 150 m3) innebär förslaget en ökning på cirka 134 kronor mer i brukningsavgift per månad (1 607 kronor/år).
Taxan för vatten och avlopp (VA) består av två delar:
- Anläggningsavgift – en engångsavgift som blivande VA-kunder betalar för att ansluta till det allmänna VA-nätet. Anläggningsavgift tas också ut vid ändrade förhållanden på en redan ansluten fastighet, till exempel fler lägenheter i ett flerfamiljshus.
- Brukningsavgift - en periodisk avgift för drift- och underhållskostnader för befintliga VA-anläggningar, kapitalkostnader för investeringar eller andra nödvändiga kostnader för att tillhandahålla vattentjänsterna.
Ökning av VA-taxan i hela Sverige
VA-taxan höjs inte bara i Orsa. Ökningen av VA-taxor i Sverige följer samma mönster. Förra årets genomsnittliga höjning i hela landet var 8,1 procent. Årets ökning är nästan dubbelt så hög, 14,1 procent. Branschorganisationen Svenskt Vatten bedömer att Sveriges kommuner måste investera 560 miljoner kronor till år 2040 för att upprätthålla och förbättra VA-infrastrukturen. Det ekonomiska läget med stigande kostnader för drivmedel, höga räntor och kommande investeringar i VA-anläggningar som i många fall är gamla och föråldrade är anledningen.
Litet VA-kollektiv i Orsa bär stora kostnadsökningar
I Orsa kommun har många fastighetsägare vatten via egen brunn eller är medlemmar i vattenledningsföreningar. VA-kollektivet i Orsa, alltså alla som är anslutna till det kommunala VA-nätet, är därför förhållandevis litet. Det innebär att ökningen av taxan fördelas på relativt få medlemmar. Ju fler medlemmar i VA-kollektiver som tillkommer, till exempel nya fastigheter i Grönklitt och Fryksås, desto fler delar på kostnaderna även framöver.
Kommunfullmäktige fattar slutgiltigt beslut om taxorna
Kommunstyrelsen beslutade måndagen den 18 november om ett förslag av nya taxor. Det är kommunfullmäktige som fattar slutgiltigt beslut i frågan vid sitt sammanträde den 25 november. De nya uppdaterade taxorna föreslås gälla från och med 1 januari 2025.
Inventering av kundregister
Under 2022–2023 gjorde OVA en inventering av sitt kundregister för att säkerställa att det innehåller uppdaterade uppgifter om alla fastigheter som är anslutna till VA-nätet. Under 2025 kommer resultatet av inventeringen att börja tillämpas. Nodava har sett att inventeringen kommer innebära större taxehöjningar för verksamheter där uppgifter i kundregistret tidigare inte har stämt med verkligheten. De verksamheter som påverkas mest av detta kommer att få betala 50 procent av tillkommande avgift 2025 och enligt taxa från och med 2026 och framåt. Dialog förs med berörda parter.