Ingen PFAS i drickvattnet i Mora, Orsa och Älvdalen
Med nya, effektiva analysmetoder har Nodava genomfört provtagningar för att undersöka förekomsten av PFAS i dricksvattnet i samtliga 32 vattenverk i Mora, Orsa och Älvdalen. I 30 av dem finns inget mätbart och resterande två har spår långt under tufft satta gränsvärden.

PFAS är omdiskuterat, inte minst i media, och i våras hittade man höga halter av PFAS i grundvattnet som pumpades bort i samband med vägbygget i projektet Genomfart Mora. Detta påverkar dock inte dricksvattnet i Mora.
Från 2026 kommer ett nytt gränsvärde för PFAS i dricksvatten, som är mycket tufft satt, på en totalhalt om 100 nanogram per liter vatten. Med anledning av det har Nodava genomfört en omfattande provtagning vid samtliga vattenverk i Mora, Orsa och Älvdalen.
Vi har tagit PFAS-prover tidigare, på våra största vattenverk, utan att finna några mätbara halter. Men nu finns det nya, mer effektiva, analysmetoder som kan upptäcka mycket lägre halter, samt kan hitta fler varianter av PFAS än tidigare, säger Susanne Wiberg, process- och driftingenjör vid Nodava.
Samtliga PFAS-prover från Nodavas 32 vattenverk har nu analyserats. I 30 av dem finns inget mätbart alls. I två av dem finns 0,3 respektive 2 nanogram per liter – det vill säga långt under gränsvärdet.
Med tanke på att det nya tuffa gränsvärdet är 100 nanogram per liter känner vi oss väldigt trygga med resultatet. Nodava använder enbart grundvatten för dricksvattenproduktion. I våra vattentäkters tillrinningsområden finns få verksamheter som skulle kunna utgöra någon risk för förorening av grundvattnet - oftast är det skogsmark. Det ger bra förutsättningar för ett bra dricksvatten.
Resultaten talar sitt tydliga språk – det finns ingen skadlig PFAS i dricksvattnet i Mora, Orsa och Älvdalen.
Men det är viktigt att vi fortsätter jobba för att skydda våra vattentäkter från föroreningar av olika slag, så även kommande generationer kan få njuta av ett rent och hälsosamt vatten, säger Susanne Wiberg.
Fakta: PFAS
*PFAS är en grupp på över 10 000 identifierade ämnen. PFAS-ämnen finns inte naturligt utan alla PFAS är framställda av människor, alltsedan 50-talet.
PFAS eller högfluorerade ämnen är ett samlingsnamn för en stor grupp ämnen som inte bryts ner i naturen utan finns kvar i någon form för alltid. PFAS brukar därför kallas ”evighetskemikalier”.
De är bland annat kraftigt vatten-, fett- och smutsavvisande och finns i exempelvis textilier, elektronik, flamskyddsmedel, brandskum och bekämpningsmedel.
De används i många vardagsvaror som livsmedelsförpackningar, rengöringsmedel, allväderskläder, kosmetika, stekpannor, skidvalla och bygg- och inredningsmaterial.
PFAS är inte akut giftigt, men påverkar immunförsvaret, är hormonstörande och ökar risken för vissa cancerformer, till exempel njurcancer och testikelcancer. Risken ökar i takt med att halten PFAS ökar i kroppen. För flertalet PFAS-ämnen saknas dock kunskap om deras effekter på hälsan, men det finns starka skäl att betrakta alla PFAS som hälsoskadliga. De flesta av dessa ämnen är fortfarande tillåtna och kan finnas i varor som säljs i Europa.
Källa: Kemikalieinspektionen