”Sluta dumpa grovavfall vid återvinningsstationerna”

Nodava har haft uppdraget att sköta kommunernas återvinningsstationer sedan årsskiftet och har blivit varse det utbredda problemet med illegal dumpning av framför allt grovavfall.

”Det kostar pengar och resurser”, säger Jonas Brus, återvinningsingenjör vid Nodava.

Jonas Brus, återvinningsingenjör, är bekymrad över illegal dumpning vid Nodavas återvinningsstationer.

Bilderna nedan talar sitt tydliga språk.

Vi har stora problem med att folk dumpar en massa saker, som inte hör hemma där, på återvinningsstationerna som är till för förpackningar av glas, metall, papper och plast. Det är ett dåligt beteende som medför stora kostnader, både för att städa upp och för att vi ska kunna hantera avfallet på ett korrekt sätt, säger Jonas Brus.

Bild från en återvinningsstation i Mora kommun.

Den 1 januari i år tog kommunerna över ansvaret för att samla in hushållens avfall från förpackningar, istället för producenterna som tidigare. I Mora, Orsa och Älvdalen innebär det att det är Nodava som tagit över ansvaret i egenskap av tre kommunernas gemensamma VA- och avfallsbolag.

Vi förstod att Förpackningsinsamlingen, FTI, hade problem med illegal dumpning. Dumpningen medför stora problem med tillgänglighet, det ser skräpigt ut och drar också till sig ohyra som råttor och fåglar eftersom folk även slänger matavfall på återvinningsstationerna.

Bild från återvinningsstation i Älvdalens kommun.

Grovavfall ska inte lämnas på återvinningsstationer, utan på någon av Nodavas återvinningscentraler.

Vi hittar allt möjligt på återvinningsstationerna som inte hör hemma där, det är ugnar, vitvaror, fönster, madrasser och så vidare. Stora plast- och metallförpackningar från verksamheter är också vanligt förekommande. Det ”värsta” som hittats är ett gethuvud, men det har tack och lov bara hänt en gång.

Jonas Brus uppmanar fler att ta sitt ansvar.

Sluta dumpa grovavfall vid återvinningsstationerna, det är inte okej. Det är dessutom en olaglig handling som kan leda till polisanmälan.

Här hittar du Nodavas återvinningscentraler »

Senast uppdaterad: 22 april 2024