Nya vattenverket Storåa i Idre satt i drift: ”säkrar dricksvattentillgången inom överskådlig tid”

I måndags sattes Nodavas nya vattenverk Storåa i Idre i full drift – och därmed är tillgången på dricksvatten säkrad i det expansiva området.

Bild

Kent Eriksson, gruppchef i norra Älvdalen, och Mattias Mjöberg, utvecklingschef, i det nya vattenverket Storåa i Idre.

Kent Eriksson, gruppchef inom vatten och avlopp vid Nodava i norra Älvdalen, följer noggrant expansionsplanerna och utbyggnaderna av nya områden i Idre.

Vattenförsörjningen har varit akut de senaste åren, det är ingen hemlighet, men vi har klarat det på de vattenverk vi har. Under storhelger som jul och nyår har det varit väldigt hög belastning på dricksvattenanläggningen, så är det.

Ett nytt vattenverk har varit en förutsättning för att infrastrukturen för vatten ska följa samma expansionstakt som resten av området i Idre. Därför påbörjades byggnationen av Storåa vattenverk under hösten 2022. I måndags sattes det i drift.

Storåa kommer göra skillnad, vi kan köra ut 3 800 kubikmeter vatten per dygn. Det innebär att vi kan förse både Idre by och fjället med dricksvatten. Nu fungerar våra tidigare vattenverk som reservoarer och den totala kapaciteten vi har i Idre nu är 5000 kubik dricksvatten per dygn. Därmed skulle jag säga att vi säkrat drickvattentillgången inom överskådlig tid.

Det nya vattenverket är byggd med den senaste tekniken och driftövervakningen sker digitalt.

Vi har väldigt bra råvatten och därför behövs det väldigt lite rening. Vi har sex kalkfilter som höjer ph-värdet något, säger Kent Eriksson.

Sedan tidigare finns två nybyggda tryckstegringsstationer, Djuploken och Neptunus, som är navet i vattenkedjan mellan Idre och fjällvärlden.

Senast uppdaterad: 28 mars 2024