Succé för Pantamera Express på Mora ÅVC – en halv miljon burkar och flaskor pantades på fyra månader

I slutet av augusti installerades storpantautomaten Pantamera Express på återvinningsstationen i Mora. Fram till årsskiftet tog automaten emot 506 225 burkar och PET-flaskor och nu får Moraborna diplom för sin återvinningsinsats av Pantamera.

Bild

Tord Pettersson, Sabina Sparr och Robert Norgren framför Pantamera Express på Mora återvinningscentral.

Det känns fantastiskt kul, kommenterar Sabina Sparr, gruppchef återvinning vid Nodava.

Det var den 24 augusti som storpantautomaten Pantamera Express sattes i drift på återvinningscentralen i Mora.

Det var succé direkt, bara de första två veckorna pantades 48 000 burkar och PET-flaskor. Det folk uppskattar är att det går så fort.

Under 2023 hann Pantamera Express vara i gång i fyra månader och sex dagar. Utöver det var det ett driftstopp om totalt tre veckor. Ändå hann storpantutomaten ta emot 506 225 burkar och flaskor, något som Pantamera nu uppmärksammar med att ge Mora återvinningscentral och alla pantande besökare ett diplom.

Sabina Sparr, gruppchef återvinning vid Nodava, har satt upp diplomet som Mora återvinningscentral och alla pantande besökare fått från Pantamera.

Efter genomförd pant i Pantamera Express kan man välja att donera sin pantersättning genom att skänka den till välgörenhet eller en förening. Mora återvinningscentral har valt ut Barncancerfonden, Suicide Zero och Radiohjälpen som förvalda välgörenhetsorganisationer och under 2023 skänktes 2 918 kronor till dessa.

Dessutom har lokala idrottsföreningar fått 11 479 kronor genom panten vilket känns väldigt bra, säger Sabina Sparr.

Senast uppdaterad: 31 januari 2024