Problem med sönderfrusna vattenmätare i kylan: ”De ska sitta frostfritt”

De senaste dagarnas kalla temperatur i norra Dalarna har medfört problem med sönderfrusna vattenmätare hos flera av Nodavas kunder. När det nu blir mildare kan problemen fortsätta när det frusna smälter och trasiga rör upptäcks.

Bild

Andreas Ljungqvist, VA-handläggare för vattenmätare vid Nodava, är just nu ute och byter ut sönderfrusna vattenmätare.

På flera ställen i norra Dalarna har det varit uppemot 30 minusgrader under helgen. Som en följd av det har flera av Nodavas kunder fått fruset vatten i sina ledningar – och sönderfrusna vattenmätare.

Vi får in många larm om låg omgivande temperatur kring våra vattenmätare. Det är viktigt att man känner till att en vattenmätare ska sitta frostfritt. Blir det för kallt får man sätta in exempelvis ett element eller en värmefläkt för att säkerställa att vattenmätaren och rören före och efter mätaren inte fryser, säger Andreas Ljungqvist, VA-handläggare för vattenmätare vid Nodava.

Om vattenmätaren frusit ska man stänga av ventilen både före och efter den.

Därefter ska man kontakta både oss på Nodava och en rörmokare för att få en ny vattenmätare installerad.

Enligt SMHI:s prognos blir det mildare väder under veckan med plusgrader på flera håll i norra Dalarna. Dock är inte faran med sönderfrusna vattenledningar över.

Ibland är det först när isen smälter som man upptäcker att det läcker. Det är viktigt att vara vaksam även när det nu blir mildare väder, säger Andreas Ljungqvist.

Senast uppdaterad: 8 januari 2024