Sortera rätt i jul - här är våra bästa tips

Du kan bidra till en mer hållbar jul genom att sortera julens avfall på rätt sätt. Här är våra bästa tips!

Bild

För de flesta blir det en hel del avfall efter julfirandet. Se till att du återvinner presentpapper, snören, värmeljus, julgran och annat som hör julen till på rätt sätt.

Ta gärna del av vår mer omfattande guide för källsortering hemma »

Julens presentpapper sorteras som papperförpackningar - så att de återvinns och blir nya papperförpackningar. Är julklapparna inslagna i tidningspapper? Ja, då ska det så klart sorteras som tidningar.

Snörena på julens klappar sorteras som restavfall. Detta då många presentsnören innehåller plast och förstör återvinningsprocessen om det hamnar bland pappersförpackningar eller tidningar. Presentsnören innehåller även klister, som förstör återvinningsprocessen, och ska därför inte sorteras som plast.

Metallkoppen som värmeljusen brinner i ska återvinnas som metallskrot på Återvinningscentralen. Detsamma gäller marschallens metallkopp.

Den lilla vekhållaren i mitten av värmeljuset ska pillas loss innan koppen slängs som metallskrot. Detta för att vekhållaren är gjord av stål (järn) medan koppen är av aluminium. I sorteringsanläggningen för metallskrot separeras stål från aluminium med en magnet. Om vekhållaren sitter fast i koppen så följer koppen med och aluminiumet brinner då upp i stålbadet. Ett tips är att spara dina metallkoppar hemma under en period, sedan du tar med dem nästa gång du ändå ska till återvinningscentralen. ,

Ljusstumparna som blir kvar ska sorteras som restavfall.

När julgranen gjort sitt och dansats ut räknas den som trädgårdsavfall och kan lämnas på återvinningscentralen där den kan den bli till kompost eller fjärrvärme.

Har julslingan eller adventsstaken gjort sitt? Då ska det sorteras som elektronikavfall. Det gäller allt avfall som har sladd eller batteri. Elektroniska produkter innehåller både ovanliga metaller och ämnen som kan vara farliga för människor och miljö. Därför ska du enligt lag alltid lämna trasig elektronik, som inte går att laga, till ett godkänt insamlingsställe, till exempel på återvinningscentralen.

En riktigt God och hållbar jul önskar vi på Nodava

Senast uppdaterad: 23 december 2023