Mora återvinningscentral fyller 10 år

1,5 miljoner besök och 53 000 ton insamlat avfall. Vi summerar tio händelserika år på Mora återvinningscentral.

Den 18 juni 2012 togs första spadtaget till Moras nya återvinningscentral och lite mer än ett år senare, den 31 augusti 2013 invigdes den. Första öppetdagen var den 1 september 2013.

”Det har hänt mycket på de här tio åren. Framförallt skulle jag säga att medvetenheten om hur viktigt det är att hantera sitt avfall – och slänga det på rätt ställe – har ökat hos invånarna i Mora kommun. Det gläder mig och mina kollegor att allt fler förstår att avfall faktiskt är en viktig resurs, säger Sabina Sparr, gruppchef återvinning vid Nodava.

Fyra av Nodavas medarbetare som arbetar på Mora återvinningscentral. Från vänster, Helene Bengts, Robert Norgren, Sabina Sparr och Pontus Rangse.

Under de här tio åren har Mora återvinningscentral haft cirka 1,5 miljoner besök. Det är i snitt 71 besök per invånare i Mora kommun under en tioårsperiod.

”I snitt har vi 95 000 besök per år och under pandemiåret 2020 nådde vi vår högsta notering med drygt 107 000 besök”.

Tillsammans har invånarna i Mora kommun samlat in cirka 53 000 ton grovavfall under de här tio åren.

”Nu blickar vi framåt och hoppas att vi blir ännu bättre på att sortera och hantera avfall i Mora. Det här är en viktig framtidsfråga och därför kommer Mora återvinningscentral att spela en ännu viktigare roll i framtiden”.

Nodavas medarbetare firade tioårsjubileet med en efterlängtad nyhet: Pantamera Express, den första storpantautomaten i norra Dalarna.

”Vilken succé! Den har bara varit på plats i en vecka men folk har verkligen vallfärdat till oss med sina pantsäckar. Det är superkul”, säger Sabina Sparr.

Senast uppdaterad: 1 september 2023