Pantamera Express på plats på återvinningscentralen i Mora

Nu går det att panta snabbt och mycket på en gång i Mora. Detta genom att Nodava initierat ett samarbete med Pantamera som i veckan installerade deras populära storpantautomat på återvinningscentralen i Mora.

Bild

Nodavas medarbetare Helene Bengts, Robert Norgren, Sabina Sparr och Pontus Rangse framför nya Pantamera Express som nu finns på återvinningscentralen i Mora.

Storpantautomaten Pantamera Express har gjort succé på många ställen i Sverige och nu kommer den till Mora. Den tar enkelt emot hela säckar med burkar och PET-flaskor i ett fack. På ett par minuter tar automaten emot 100 förpackningar.

"Vi installerade den första Pantamera Express i Malmö 2015 och sedan dess har de blivit väldigt populära. Det finns idag ett 70-tal i hela landet, både på återvinningscentraler och i och utanför matbutiker", säger Jusic Behudin, vid Pantamera som varit på plats i Mora under veckan för att installera storpantautomaten.

Jusic Behudin, Pantamera, testkör den nya storpantautomaten i Mora.

Det var personalen på återvinningscentralen, som drivs av Nodava, i Mora som tog initiativ till att placera en Pantamera Express på anläggningen.

"Det absolut personalens initiativ och det är viktigt att de är engagerade eftersom de kommer sköta den dagliga driften. Det känns jättekul att den är på plats", säger Sabina Sparr, gruppchef återvinning vid Nodava.

Under torsdagseftermiddagen pantades de första burkarna och PET-flaskorna i den nya storpantautomaten i Mora. Efter genomförd pant kan man välja olika sätt att få ersättning, direkt via betaltjänsten Swish, insättning på bankkonto eller genom värdekupong att handla för i matbutik. Man kan också välja att donera sin pantersättning genom att antingen skänka den till välgörenhet eller en förening.

"Vi har valt Barncancerfonden och Suicide zero som välgörenhetsorganisationer. Det går också bra att donera panten till de lokala föreningar som är anslutna till Pantamera", säger Sabina Sparr.

Det finns olika sätt att få ersättning.

Generellt sett är svenskarna bra på att panta och varje år pantas över 87 procent av alla pantförpackningar som säljs. Genom nya Pantamera Express hoppas Nodava att Moraborna blir ännu bättre på att panta.

"Vi hoppas på succé och att vi gör det enklare för kunderna att panta – och underlättar för dem i och med att de kan bli av med allt avfall på ett och samma ställe", säger Sabina Sparr.

  • Varumärket Pantamera är en producentansvarsorganisation som drivs av Returpack AB, ett privatägt företag som ägs av branschorganisationerna Sveriges Bryggerier, Svensk Dagligvaruhandel och Livsmedelshandlarna.
  • I Sverige pantas årligen över 87 procent av alla pantförpackningar som säljs. Målet är 90 procent.
  • Pantamera strävar efter att tillvarata de burkar och flaskor som de samlar in på ett så resurseffektivt och hållbart sätt som möjligt och har utvecklats till ett effektivt materialåtervinningsföretag.

Källa: pantamera.nu

Senast uppdaterad: 24 augusti 2023