Vi har en vinnare!

Tävlingen Minimeringsmästarna är nu slut och vi har en Nodava-vinnare. Vi gratulerar Jonas och dottern Edit Ålund från Mora kommun som vann tävlingen!

Pappa och dotter vid lådcykel

Under ett år har Jonas och Edit tävlat mot 25 andra hushåll i Dalarna. De har utmanats i att minska sitt avfall under ett år och vägt sitt avfall tre gånger, de har fått lära sig om hållbarhet och avfallsminimering genom föreläsningar samt genom att arbeta i workshops. Tillsammans har samtliga 200 deltagande hushåll i Sverige minskat sitt totala hushållsavfall (restavfall, matavfall och förpackningar) med hela 45%!

Vill vara förebild

Jonas vill vara en förebild för sina dotter och sina kompisar vilket var en anledning till att han anmälde sig till tävlingen. Men han har under året inte tänkt på att det är en tävling och tror att det är därför det gått så bra. Jonas har tänkt på att leva mer hållbart sen tidigare och sålde sin bil för att köpa en lådbil istället. Den fungerar utmärkt i vardagen, säger han.

En blandning av deltagare

Av de 26 deltagade hushållen i Dalarna så kom Jonas och dottern Edit på en delad andra plats, vilket vi tycker är jättekul och bra jobbat! Det roliga med deltagarna i Mora och Orsa har varit blandningen av pensionärer, barnfamiljer och ensamstående, säger Jonas.

Vi vill tacka alla våra hushåll som har deltagit i vår lokala tävling och vi hoppas att ni fortsätter att vara ambassadörer för detta och fortsätter att minimera!

Senast uppdaterad: 27 oktober 2022