Hantering av explosiva ämnen

Explosiva ämnen kan ställa till med mycket ifall de inte hanteras på rätt sätt. Det är inte tillåtet att lämna några explosiva ämnen till någon av Nodavas återvinningscentraler, ibland händer det ändå att någon gör det. Här sammanfattar vi vad som är viktigt att tänka på när du hanterar explosiva ämnen och ammunition.

Två granater ligger vid container.

Explosiva ämnen som till exempel granater, rökbomber, dynamit och tändhattar får inte lämnas in till Nodavas återvinningscentraler. Tänk på det här om du hanterar något av dessa ämnen:

  • Hantera explosiva ämnen med stor försiktighet för att inte orsaka skada. Explosiva ämnen kan till exempel vara någon form av äldre ammunition till skjutvapen, granater, dynamit eller liknande.
  • Vid inlämning av explosiva ämnen, transportera aldrig själv föremålet till polisstationen. Kontakta polisen som kan komma och undersöka föremålet på plats.
  • Vapnet bör inte bäras in i polisens reception. Tag med vital del och lämna huvuddelen av vapnet i bilen.
  • Fyrverkerier som ej använts lämnas också till polisen.

Inlämning och skrotning av vapen, Polismyndigheten

Kontakta polisen

Om du påträffar eller vill bli av med explosiva ämnen som till exempel granater, rökbomber, dynamit och tändhattar ska du alltid kontakta polisen på telefonnummer: 114 114. Dessa föremål får inte lämnas in till Nodavas återvinningscentraler.

Senast uppdaterad: 13 oktober 2022