Internationella matsvinnsdagen

Matsvinn är mat som hade kunnat ätas upp men som i stället slängs bort. Den 29 september är det internationella matsvinnsdagen. Den är instiftad av FN och det är tredje gången som denna kampanj går av stapeln.

Foto på en massa olika livsmedel med en vimpel där det står "matsvinnsberget".

I år handlar internationella matsvinnsdagen om ”matsvinnsberget” och syftet är att uppmärksamma hur mycket mat som slängs i onödan. Matsvinn uppstår i hela livsmedelskedjan. Hushållen slänger mest, varje år slänger svenska hushåll 17 kg ätbar mat och häller ut 18 kg vätska per person i vasken. Det blir tillsammans 35 kg per person varje år!

Visste du att en tredjedel av all mat som produceras inte äts upp och att ett hushåll beräknas kunna spara 3000-6000 kr/år på att minska sitt matsvinn?

Det finns tre saker du kan göra för att minska ditt matsvinn:

  • Planera dina inköp av mat
  • Förvara maten rätt
  • Ta hand om dina rester – de är värdefulla

Här kan du läsa mer om matsvinnsdagen:

Livsmedelsverket - internationella matsvinnsdagen

Senast uppdaterad: 29 september 2022