Internationella matsvinnsdagen
Matsvinn är mat som hade kunnat ätas upp men som i stället slängs bort. Den 29 september är det internationella matsvinnsdagen. Den är instiftad av FN och det är tredje gången som denna kampanj går av stapeln.
I år handlar internationella matsvinnsdagen om ”matsvinnsberget” och syftet är att uppmärksamma hur mycket mat som slängs i onödan. Matsvinn uppstår i hela livsmedelskedjan. Hushållen slänger mest, varje år slänger svenska hushåll 17 kg ätbar mat och häller ut 18 kg vätska per person i vasken. Det blir tillsammans 35 kg per person varje år!
Visste du att en tredjedel av all mat som produceras inte äts upp och att ett hushåll beräknas kunna spara 3000-6000 kr/år på att minska sitt matsvinn?
Det finns tre saker du kan göra för att minska ditt matsvinn:
- Planera dina inköp av mat
- Förvara maten rätt
- Ta hand om dina rester – de är värdefulla