Skräpplockardag på Kyrkbyns skola

Nodava har deltagit i Håll Sverige Rents Skräpplockardagar sen 2012. I år är det många skolor och förskolor som deltar, i Mora 28 st, i Orsa 6 st och i Älvdalen 5 st. Vi följde med Kyrkbyns skola i Orsa på deras skräpplckardag.

Nodavas samarbete med Håll Sverige Rent

Håll Sverige Rent är en ideell obunden stiftelse som bildades 1983 av Naturvårdsverket och Returpack. Stiftelsens uppdrag är att påverka attityder och beteenden så att vi får en minskad nedskräpning som följd. Nodava samarbetar med Håll Sverige rent på grund av att det finns uppsatta mål i Dalarna och i vår verksamhet att arbeta för att förebygga och minska nedskräpningen. En kampanj i detta arbete som Håll Sverige Rent håller i är Skräpplockardagarna.

Skräpplockardag på Kyrkbyns skola

Alla elever och lärare samlades på skolgården kl 10.00 och delades in i grupper med elever från olika årskurser och ett par lärare. Eleverna fick handskar och en Håll Sverige Rent-påse. Lärarna hade en genomgång med eleverna om vad det inte får plocka. De frågade eleverna vad det inte får plocka? Eleverna svarade: ” Sprutor, kondomer, munskydd, trasigt glas, medicin!” Sen berättar även lärarna att de inte får plocka batterier, trasigt glas och flaskor/dunkar med olja.

Lärarna berättade att de har varit med 4-5 gånger på Skräpplockardagarna. De berättade även att de har haft ett tema i år i mellanstadiet om hållbarhet och Sveriges miljömål. Eleverna har fått göra affischer med de olika miljömålen och tycker att det är roligt och intressant att arbeta med det.

Eleverna tycker att det känns bra att plocka skräp, det är bra för naturen. De undrar varför man slänger så mycket? De tycker att det är jättedumt. "Vad har ni hittat för skräp? - En glasflaska, plast, papper och ett toalettlock! Varför slänger man ett toalettlock på marken?" Skräpet som de plockar vägs och sen hamnar det i miljörummet.

Senast uppdaterad: 31 maj 2022