Fredag 14 oktober
Klockan 14.00
Finngruvan
Mora kommun

Fluoridhalt i dricksvattnet i Finngruvan åter normal

2022-11-10 Vattenprover visar att fluoridhalten i vattnet i Finngruvan åter är under gränsvärdet och vattnet kan användas som vanligt igen. Boende kommer även bli informerade via brev.

2022-10-14 Dricksvattnet i Finngruvan innehåller tillfälligt en något högre halt fluorid än vanligt. Vi rekommenderar därför inte att ge vattnet till spädbarn och barn i förskoleåldern. Den förhöjda halten beror på tillfälliga problem med de delar av reningsanläggningen i Finngruvans vattenverk som normalt sänker fluoridhalten.

Dricksvattnet i Finngruvan innehåller tillfälligt en något högre halt fluorid än vanligt. Det beror på att vi har problem med de delar av reningsanläggningen i Finngruvans vattenverk som normalt sänker fluoridhalten. På grund av längre leveranstid än vanligt på reservdelar har vi inte möjlighet att åtgärda problemen omgående. Vi rekommenderar därför inte att ge vattnet till spädbarn och barn i förskoleålder (inklusive saft, välling, bröstmjölksersättning som bereds av vattnet med mera).

Fluorid finns naturligt i berggrunden och i grundvattnet. Förutom dricksvatten är andra källor till fluorid till exempel grönsaker, fisk, te samt tandkräm och fluorsköljning.Fluorid är i lagom mängd bra för tänderna, men får man i sig för mycket så kan det ge vita fläckar på tänderna. I synnerhet är barn är känsliga för detta i åldern när tänderna bildas. Därför finns i Sverige ett gränsvärde på 1,5 mg fluorid /l i kommunalt dricksvatten.

I Finngruvans vattenverk finns normalt en anläggning som sänker halten fluorid till godkänd nivå, men den är för tillfället alltså inte i full funktion. Halten fluorid ligger nu på ca 2 mg/l i vattnet.

Har du frågor eller behov av att få vatten med lägre fluoridhalt levererat hem, vänligen kontakta Nodavas Kundservice tel. 020-55 27 00. Utanför telefontid kan du välja att bli kopplad till vår jourtjänst.

Information
Startdatum: Fredag 14 oktober
Starttid: 14.00
Plats: Finngruvan
Status: Avslutad
Senast uppdaterad: 18 november 2022